December 2021

Vinger aan de pols voor schone lucht

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de staatssecretaris de wet gaat aanpassen voor de asfaltbranche. Dit naar aanleiding van druk vanuit Dorpsbelang Hees, en met name de Focusgroep Luchtkwaliteit. Hoe dat zo?

Bij programma De Hofbar

Op basis van de eerdere ophef is de focusgroep een maand of twee geleden benaderd door het programma ‘de Hofbar’. Wellicht bij sommigen bekend door zijn presentator Rutger Castricum.

In deze aflevering van de Hofbar (https://www.npostart.nl/POW_05147969) vertelden wij over de uitzondering die de asfaltbranche op dit moment geniet op de uitstootnormen: doordat deze aan de voorkant gecontroleerd worden op wat er de oven in gaat, hadden zij vreemd genoeg een soort van uitzondering op de normale uitstootnormen. Krom natuurlijk, en al helemaal toen naar aanleiding van dat item de controlerende instantie (KIWA) later meldde dat de controles die zij doen helemaal niet over gaan over uitstoot, maar alleen over de potentie voor uitloging naar de bodem!

Aanpassing van de wet

Op basis daarvan heeft de staatssecretaris nu besloten dat deze uitzondering nu ook echt verdwijnt uit de wet. Goed nieuws natuurlijk! Helaas is het wel zo dat dit nog een jaar kost om te regelen, dus dat de asfaltbranche nóg een jaar lijkt te krijgen om zich ‘om te bouwen’ naar waar ze vijf jaar geleden al aan hadden horen te voldoen, maar goed: het is wéér een (klein) stapje in de goede richting.

Focusgroep Luchtkwaliteit gaat door!

Wij vinden: iedereen, ook bedrijven, moeten gewoon aan de wet voldoen, en als daar onzekerheid over bestaat, altijd het voorzorgsprincipe in acht nemen: geen (kans op) gezondheidsschade voor omwonenden. Klinkt normaal, blijkt helaas niet zo te zijn. Daarom gaat de focusgroep Luchtkwaliteit door! Vindt je schone lucht boven Hees ook belangrijk? Doe mee en meldt je aan via een mailtje aan: secretariaat@dorpsbelanghees.nl. Want alleen samen zorgen we voor schone lucht!

De Focusgroep Luchtkwaliteit