In Hees zijn veel 30km zones en die zijn er niet voor niets. Toch wordt er helaas nog vaak te hard gereden, waardoor gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Bij Veilig Verkeer Nederland kunt u een Buurtactiepakket aanvragen met materialen en inspiratie om leuke acties uit te voeren om bewoners bewust te maken van hun snelheid. Lees verder ... (zie onderstaande)

(mevr.) Tony Schouten

 

Zutphen, 10 november 2016

Beste wijkplatform, dorpsraad of bewonersgroep,

Snelheid in de buurt is een veel gehoord probleem. Van alle meldingen die we in ons Participatiepunt binnen krijgen staat snelheid in 30-km zones bovenaan. Heel vaak wordt er onbewust te hard gereden of realiseren bewoners zich niet wat de gevaren zijn, ook voor kinderen. Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met de verkeersveiligheid in een buurt.

Veilig Verkeer Nederland heeft een Buurtactiepakket ontwikkeld met allerlei materialen en inspiratie om zelf leuke acties uit te voeren om bewoners bewust te maken van hun snelheid. Hiermee kunt u zelf – met eventueel hulp van medebewoners, gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland - een Buurtactie organiseren.

Inhoud Buurtactiepakket

In het Buurtactiepakket zitten alle materialen voor een complete kliko-sticker actie voor 100 huishoudens, zoals

·         30-km stickers om op kliko’s te plakken (2 per huishouden)

·         Brochures met inspiratie voor acties (voor organisatoren)

·         Freecards die je kunt laten beschrijven door kinderen

·         Winkelwagenmuntjes met 30-km bord als bedankje voor bewoners die meewerken aan de actie (bovendien een goede 30-km reminder aan hun eigen sleutelbos!)

·         Raamposters, ballonnen en spandoek(en) om je actie aan te kleden en eventueel nog een tijdje te laten hangen.

·         Verder is er een stappenplan, standaardbrieven en een 30-km quiz die online beschikbaar zijn.

Waarom werkt dit?

Regelmatig krijgen de gemeente en Veilig Verkeer Nederland meldingen over te hard rijden in 30-km zones. Natuurlijk is een goede weginrichting van de 30-km zone heel belangrijk, maar dit alleen is niet voldoende. In 95% van de verkeersongevallen is menselijk gedrag de oorzaak en daarin ligt een groot deel van de oplossing.

Gevaarlijke situaties ontstaan vaak door mensen die te snel rijden, veelal de eigen buurtbewoners. Veel mensen realiseren zich niet altijd dat ze in een 30-km zone rijden. Ze komen van de snelweg waar ze veel sneller mogen, zitten nog met hun hoofd bij die klus die af moet op het werk of moeten op tijd hun kinderen ergens ophalen. Onze ervaring is dat wanneer je op een vriendelijke, ludieke manier op de maximumsnelheid wordt gewezen door je eigen buurtgenoten, dit veel effect heeft.

De kracht van de 30-km stickeractie zit ‘m erin dat de stickers slechts één- of tweewekelijks zichtbaar zijn, daardoor went het niet en ziet niemand de stickers over het hoofd. Hopelijk denkt de bestuurder dan even terug aan de actie, het kind dat op zijn stoep stond en het feit dat hij/zij zelf een 30-km bord op de kliko heeft. Hij/zij heeft zich immers geconformeerd aan het streven om de snelheid in de wijk naar beneden te halen en vindt veiligheid in zijn/haar wijk belangrijk.

Buurtactiepakket aanvragen

U kunt een Buurtactiepakket aanvragen via www.participatiepunt.vvn.nl. U doet dan een melding van uw verkeersonveilige situatie. In de toelichting geeft u aan dat u een Buurtactiepakket 30 km wilt aanvragen.

Veilig Verkeer Nederland

Regiokantoor Oost

T 0575 51 01 44