Als bomen konden praten......

 

De twee grote blauwe Atlasceders in de voortuin van Sancta Maria complex aan de Bredestraat te Nijmegen gaan binnenkort verdwijnen.

 

Enkele jaren geleden was er de bliksem ingeslagen, en afgelopen winter braken enkele grote takken uit de bomen, onder het gewicht van de sneeuw.

Deze Atlasceders hebben door de vele schades helaas hun sierwaarde verloren én bovendien zijn uitwaaiende takken ook gevaarlijk.

De rooi vergunning hiervoor is verleend.

 

Door de vele foto’s welke van Sancta Maria die ooit gemaakt zijn, hebben we een aardig beeld van de historie.

Voorheen stonden er beuken. Op bijgevoegde foto’s zien we deze bomen nog als jonge aanplant pronken in de voortuin, waarschijnlijk ergens rond de jaren '40.

 

Als deze bomen eens konden praten? De voorname dames, de ’40- ’45 jaren, de zusters, de tuinman........ Dát zou mooie verhalen opleveren.

 

Het aanzicht van het Sancta Maria complex, zoals iedereen zich herinnert, zal door het verdwijnen van de imposante bomen, ook blijvend veranderen.

De Villa en het Pensionaat zullen weer volledig zichtbaar zijn vanaf de Bredestraat. Even wennen dus.

 

De Cedrus atlantica “Glauca” komt oorspronkelijk uit het Atlasgebergte (Noordwest Africa) en kent véél toepassingen.

Natuurlijk kennen wij allemaal de sierlijke kegels en blauwe takken in de kerstversiering, maar zo wordt er ook etherische olie uit gewonnen en wordt het zéér duurzame hout gebruikt voor oa binnen timmerwerk, bijenkasten en sigarendozen.

In Canada zweert een echte BBQ fanaat bij een gerecht van vis op cederhouten planken welke voor bereiding compleet op de hete kolen belandt. Heerlijk!

 

Gelukkig krijgen deze twee Atlasceders een langdurig tweede leven.

Het hout zal gedroogd worden en gebruikt worden voor timmerhout.

Thans is een internationaal en kunstzinnig gezelschap, vorm aan het geven aan het ontwerp voor een grote tafel, op basis van het Sancta Maria Cederhout!

Uiteraard te volgen op onze facebook pagina.

 

In ieder geval zal er gezorgd worden voor passende nieuwe aanplant, dat hoort bij het complex. Dus binnenkort uit het oog, maar niet uit het hart!

 

Cedrusus bedankt!

 

 

Tekst en foto’s op: https://www.facebook.com/sanctamaria.nijmegen/